It is currently Thu Sep 09, 2010 4:54 pm

Post new topic Reply to topic  [ 3 posts ] 
Поздравления 
Author Message
New member

Post Поздравления
Привет.

Пиша ви да ви поздравя за страхотната работа която сте свършили, и като концепция и като изпълнение. Проекти на тази тематика, особено opensource са наистина рядкост. Впрочем единствения за който се сещам са Marketcetera, но мисля че вашата разработка доста ги е изпреварила.

Още повече ме радва факта, че българи стоят зад този проект, което си е повод за гордост :)

Преди време се опитвах да настроя система за следене на финансовите пазари комбинирана от различни opensource проекти, но програмирането не ми е от най-силните страни. Все пак ще споделя някои от идеите които имах, в случай че някоя от тях ви се окаже полезна.

- Отделен сървър, който се свързва с datafeed-a, съхранява данните (тогава бях прочел, че HDF формата е бърз и може да се справи с големи количества данни, а напоследък се говори за Hbase и Hadoop - но за там не съм много сигурен) и ги предава към крайния клиент. В този случай плюса е централизираното съхранение на данните и ползването им от много потребители/experts.

- Много полезна възможност би била следенето и съхранението на финансови данни за компаниите, или поне MarketCap-а и някои по важни коефициенти.

- Като продължение на горната мисъл могат да се следят/съхраняват и икономически данни чрез FRED API. Такава възможност са реализирали MarketBrowser.

- Market Scanner - това наистина би била много полезна опция.

- MySQL/PostgreSQL backend за портфолио-та и история на търговията.

- База данни с категоризация на активите (акциите основно) по региони и сектори. Тук със сигурност мога да помогна.

Това са някои от по-основните.

Още веднъж поздравления и пожелания за много успехи.

Fri Dec 18, 2009 3:04 pm
Profile
Site Admin

Post Re: Поздравления
Благодаря :)

В момента правим преработка на съществуващото решение, за да го подобрим не само с някой елемент или фичър а фундаментално. Като привършим, ще се получи до голяма степен една нова система, много по бърза, гъвкава и оптимизирана, но ще отнеме още около 2 месеца. До тогава фичърите ще останат близо до нивото в което са до момента.

Относно това което си споменал като характеристики, несъмнено са хубави и би било страхотно да ги имаме, но трябва внимателно да подбираме какво правим, тъй като на този етап ресурсите са ограничени.

Като акценти за новото решение са сървърна част, съхранение на тик и рийл тайм данните, както и order history. В момента за съхранение на данни ползваме SQLite, който е достатъчно бърз за desktop употреба, а и напълно безплатен и планът е да продължим с него за order history.

За съхранение на quotes и tick данни работим по упростено собсвено решение, което да е достатъчно бързо (100 000 или повече в секунда), и същевременно гъвкаво че да поеме всички възможни типове стойности.

"- База данни с категоризация на активите (акциите основно) по региони и сектори. Тук със сигурност мога да помогна."

Това е добра идея, ако можеш да помогнеш да го изградим ще е много полезно. :)

Sun Dec 20, 2009 11:57 pm
Profile
New member

Post Re: Поздравления
Поздравления и от мен,

Следя проекта от няколко месеца и смятам, че сте свършили страхотна работа.
Дори мисля да разгледам по-детайлно кода и ако мога ще помогна с нещо.

Относно:
admin wrote:
Като акценти за новото решение са сървърна част, съхранение на тик и рийл тайм данните, както и order history. В момента за съхранение на данни ползваме SQLite, който е достатъчно бърз за desktop употреба, а и напълно безплатен и планът е да продължим с него за order history.

За съхранение на quotes и tick данни работим по упростено собсвено решение, което да е достатъчно бързо (100 000 или повече в секунда), и същевременно гъвкаво че да поеме всички възможни типове стойности.

Мислили ли сте за идеята да добавите нещо като P2P клиент и така да синхронизирате данните между различните платформи?
Аз мисля, че данните са най-важната част от автоматичната търговия и съответно най-трудна за набавяне. Разбира се имам предвид "читави" данни - с минимално количество грешки в тях. По този начин ако аз "коригирам" някой грешки други потребители ще могат да се възползват от тях, ако аз намеря данни за някой символ, те с лекота биха могли да се разпространят до всички. Разбира се такъв тип решение има и някой недостатъци....
Тук спирам, защото ми се ще да чуя и други мнения.

Относно съхранението на tick данните и гъвкавостта - мога ли да прочета някъде какви идеи имате. Мисля, че мога да помогна ако имате нужда.

Fri Jan 15, 2010 4:09 pm
Profile
Post new topic Reply to topic  [ 3 posts ]